Sumatra

Island-life

Nu har vi anlänt till vårt hotell i Medan (ja, vi har återvänt till Medan för en natt innan flyget går till Jakarta imorgon) efter några nätter på Samosir Island, mitt i Lake Toba på Sumatra, där vi bott i en liten by som heter Tuktuk. Det har varit intensiva dagar som resulterat i ytterligare myggbett, ömma rumpor och extrem vitlökssmak i munnen. Något diffust kanske men förklaring kommer :).

Vi tog bilfärja över från Parapat på fastlandet i fredags, för att komma till Samosir Island, och vi hann med en hel del under våra dagar på ön. Vår guide tog oss med till flera olika små byar där vi fick lära oss om Batak-folket, som ursprungsbefolkningen heter på ön. Vi fick bland annat besöka ett traditionellt hus, vilka är bara kanske 50 kvm stora där hela åtta familjer (!) bor, och se traditionell dans som används vid olika ritualer. Vi har käkat på olika lokala restauranger runt om på ön och provat det ena nya efter det andra, främst i fruktväg (bilden nedan visar ”snake skin fruits”), och vi har besökt en lokal pub där ett band spelade live. Vi har även fått höra om hur begravningsceremonier går till. Här måste man kvalificera sig för att få en ordentlig begravningsplats, det ni, och har man blivit begravd en gång är det inte ovanligt att man grävs upp tillbaka och får typ en ny begravning när det bara återstår ben.

Igår, söndag, var vi iväg på en fyra timmar lång cykeltur på ön. En riktigt ”challenging tour”, som vår guide uttryckte det. På smala, branta och steniga vägar/stigar cyklade vi upp för berget som finns mitt på ön (eller vi kom upp en bit på bergssluttningen i alla fall). Det är härifrån de ytterligare myggbetten och de ömma rumporna kommer in i bilden.. Då varken jag (Kristin) eller Vickan cyklar särskilt mycket hemma kändes turen av både här och där ganska snabbt och det är minst lika ont idag kan vi lova, haha. Kul var det hursom! På kvällen blev det middag på Jenny´s där vi provade friterad tacos. Det är härifrån vitlökssmaken härstammar ifrån.. Jösses vad guacamole (med vitlök) det var på. Gott, gott!

På vår väg till Medan idag stannade vi för lunch efter vägen och fick prova på en typiskt Sumatransk (om man säger så) lunch. Flera rätter dukas fram på bordet, utan att man gjort en beställning, och sedan delar alla kring bordet på det. De rätter man rör eller äter av betalar man för, de rätter man väljer att lämna tar de tillbaka in i köket och bjuder till nästa sällskap. Vet inte riktigt vad Livsmedelsverket skulle tycka om det här men vi antar att det inte blir en hit i Sverige inom en snar framtid.. Haha. Gott och smakrikt var det i alla fall.

In English: We have now arrived at our hotel in Medan (yes, we are back here for one night before our flight leaves for Jakarta tomorrow) after a few nights at Samosir Island, in the middle of Lake Toba at Sumatra, where we have stayed in a small village called Tuktuk. We are back here with additional mosquito bites, sore asses and extreme garlic taste in our mouths. An explanation why will follow :).

We took the car ferry from Parapat on the mainland on Friday, to get to Samosir Island, and we did a lot while on the island. Our guide took us to several local villages where we were taught about the Karo people, who are indigenous to the island. For example we visited a traditional house, which is only about maybe 50 sqm big shared by eight families (!), and watched a traditional Batak dance performance used for different rituals. We ate at several different restaurants around the island and tried lots of new food and fruits (the photo above shows ”snake skin fruits”), and saw a local live band at a pub. We also got to learn about the Karo people´s funeral ceremonies. Here you have to qualify to get a proper burial place and once you have been buried, it is not uncommon for you to be excavated and get a new funeral when there are only bones left.

Yesterday, on Sunday, we went off on a four-hour long bike ride. A ”challenging tour”, as our guide put it. On narrow, steep and rocky roads/trails we rode up the mountain, located in the middle of the island (or at least we got up a bit on the hillside). This is from where the additional mosquito bites and sore asses come from. It was fun though! In the evening we had dinner at Jenny´s, where we tried fried tacos. That is where the garlic flavor stems from..

On our way to Medan today, we stopped for lunch and had a typical Sumatran meal. Several dishes are served on the table without anyone making an order and then the people around the table share it all. The dishes you touch or eat you pay for, the ones you choose to leave are being brought back into the kitchen and served to the next customers. We guess this kind of serving will not be seen in Sweden sometime in the near future, because of the National Food Agency there, but it was good and tasty at least.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply